Kvalita stravy matek a zdravotní stav novorozenců
Přednáší: Mgr. Jitka Pavlíková, Ph.D. / Oddělení toxikologie a molekulární epidemiologie
Anotace: Perzistentní organické látky jsou sloučeniny většinou antropogenního původu, které dlouhodobě přetrvávají v životním prostředí, stávají se součástí potravních řetězců a část z nich se akumuluje v živých organismech. Pro své nepříznivé účinky na organismy jsou tyto látky sledovány a používání některých z nich bylo již zakázáno nebo alespoň významně omezeno. V naší studii jsme analyzovali možné asociace mezi zdravotním stavem novorozenců (porodní váha, míra oxidačního poškození) a mateřskou stravou. Ze záznamů mateřské stravy jsme získali informace o množství a kvalitě stravy a v sesbíraných vzorcích jsme stanovili koncentrace 67 různých perzistentních organických polutantů.
Seminář se uskuteční ve čtvrtek 4. 4. 2024 od 14:00 hod. v Tyrkysové posluchárně ÚEM AV ČR. Přednáška proběhne v anglickém jazyce.
Těšíme se na Vaši účast.